Ook met faalangst slagen voor je rijexamen?

Gezonde spanning voor je rijexamen is heel normaal. Datzelfde gevoel heb je waarschijnlijk ook bij een schoolexamen. Maar zodra je een paar antwoorden op papier hebt gezet en je merkt dat je alle nodige kennis goed opgeslagen hebt, ontspan je en maak je de toets rustig af. Zo zal het ook gaan bij je rijexamen. Na de eerste bocht merk je dat het gewoon goed gaat, je hebt natuurlijk genoeg geoefend tijdens de rijlessen en je rijinstructeur heeft gezien dat je klaar bent om het rijexamen af te leggen. Maar soms lukt het niet om de zenuwen onder bedwang te krijgen. Als de zenuwen de overhand krijgen kun je last krijgen van faalangst. Dit heeft veel invloed op je rijgedrag. In dat geval kun je kiezen voor een faalangst rijexamen

Het faalangst rijexamen 

Tijdens een normaal rijexamen ben je 35 minuten aan het rijden. Daarvoor maak je even kennis met je examinator, doe je een korte ogentest door een nummerbord van afstand te lezen en na het rijden heb je een kort gesprekje over de uitslag. In totaal duurt het reguliere examen 55 minuten. Het faalangst rijexamen duurt in totaal 1 uur en 20 minuten. Ook hier wordt er 35 minuten gereden. Maar er is veel meer tijd om je op je gemak te stellen. De examinator is ook speciaal getraind om leerlingen met faalangst te begeleiden. Hij neemt van tevoren goed de tijd om kennis met je te maken en het examen door te lopen. Tijdens het rijden heb je zelfs tijd om een time-out te nemen als je hier behoefte aan hebt. De sfeer blijft relaxt en er wordt je allesbehalve druk opgelegd. Goede omstandigheden dus om tot goede rijprestaties te komen.

Goede voorbereiding

Om er helemaal goed in te zitten kun je direct voor het examen nog een rijles plannen met je rijinstructeur. Dan kun je alles nog een keer herhalen en heb je de feeling alvast te pakken. Onthoud ook vooral dat het afrijden niet helemaal vlekkeloos hoeft te gaan. Het gaat er ook om dat je kunt laten zien hoe je op een foutje reageert en het goed oplost.